background
image
logo

Echo’s en (prenataal) onderzoek

Bloedonderzoek

Tijdens de intake krijg je een labformulier mee. Je kunt hiermee op werkdagen prikken in het Spaarne Gasthuis van 8:00-16:00 uur. Mocht je een NIPT-onderzoek willen laten doen, wacht dan tot na de 2e controle voordat je bloed gaat prikken. Je hoeft voor het bloedprikken geen afspraak te maken. De bloeduitslagen worden naar de praktijk gestuurd. Indien er een afwijkende uitslag bij zit zullen we contact met je opnemen. Wanneer je niets van ons hoort is de uitslag goed en zullen we deze tijdens de eerstvolgende controle met je bespreken. 

Bij het bloedonderzoek wordt er naar de volgende punten gekeken:

 • De bloedgroep en rhesusfactor D en c
 • een aantal antistoffen in het bloed
 • Lues ( een geslachtsziekte)
 • Hepatitis ( een leverziekte)
 • HIV
 • Het ijzergehalte
 • Het suikergehalte

Prenataal onderzoek

In Nederland heb je de mogelijkheid om in de zwangerschap onderzoek te doen naar de gezondheid van jullie kind. Tijdens de intake geven wij je meer informatie over de diverse mogelijkheden. Zodat jullie daarna een keuze kunnen maken of jullie hier wel of geen gebruik van willen maken. Er zijn diverse mogelijkheden zoals de combinatietest en het NIPT-onderzoek. Op de site www.pns.nl kun je veel informatie vinden. Zodat jullie je vast kunnen voorbereiden op het eerste gesprek, waarbij we hier samen verder over praten. 

Mocht je kiezen voor een test zoals de combinatietest of het NIPT-onderzoek en er komt een verhoogde uitslag uit, dan gaan we samen in gesprek om te kijken naar opties die er dan zijn. Je kunt ervoor kiezen om vervolgonderzoek te doen. We zullen jullie hiervoor verwijzen naar de VU in Amsterdam. 

Termijnecho

Tijdens de eerste controle plannen we de termijnecho voor je in bij de Schoot. Dit is ons eigen echocentrum. Afspraakmogelijkheden zijn ook hier in de avond en in het weekend. Deze echo zal plaatsvinden tussen 10-11 weken. Indien mogelijk zal de echo via je buik gemaakt worden. Tijdens deze echo wordt er gekeken naar de grootte van de baby om de uitgerekende datum vast te stellen. Ook wordt er gekeken of het hartje van de baby klopt en of er sprake is van een meerlingzwangerschap.


20 weken echo (SEO)

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd.
Hoofddoel van de 20 weken echo is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de
organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden
gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20 wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur en kan ook bij de Schoot gemaakt worden.

Wanneer de echoscopist denkt of twijfelt over de aanwezigheid van een mogelijke afwijkingen verwijzen we jullie naar de VU. Hier wordt nogmaals een echo gemaakt en uitgebreid met jullie gesproken over vervolgonderzoek. 

Overige echo’s

Op indicatie kunnen we overige echo’s aanvragen. Het gaat hier dan vooral om:

 • bloedverlies in de zwangerschap
 • groei van het kindje bepalen
 • ligging van het kindje bepalen
 • plaats van de placenta bepalen