background
image
logo

Controles, wat kan ik verwachten

De eerste controle

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je een afspraak maken. De eerste controle vindt plaats rond 5-7 weken en duurt ongeveer een uur. We vinden het belangrijk dat partners aanwezig zijn tijdens de intake. Daarom hebben wij ook afspraakmogelijkheden in de avond en het weekend. We zullen je vragen stellen om de gezondheid van jou en je partner in beeld te brengen en inzicht te krijgen in voorgaande zwangerschappen en eventuele bijzonderheden in de familie. Verder krijg je informatie over zwangerschapscursussen, gezonde voeding tijdens de zwangerschap en labformulieren voor het standaard bloedonderzoek. Ook meten we de bloeddruk en controleren we het gewicht. Tijdens de intake is het met onze apparatuur nog niet mogelijk om naar het hartje van de baby te luisteren. Dit kan vanaf de 12 weken zwangerschap.

Tijdens de eerste controle wordt er geen echo gemaakt. We zullen de termijnecho voor je inplannen bij bij ons in de praktijk. Dit is rond de 10-11 weken. Je kunt ook een vroege echo op eigen verzoek bij ons inplannen dit kan vanaf de 7 weken zwangerschap. We vertellen je er graag over tijdens aanmelding of het eerste gesprek.

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles duren 30 minuten. Tijdens deze controle bespreken we hoe het met jou en je gezin gaat. We meten je bloeddruk en controleren het gewicht. Ook controleren we de groei van de baarmoeder en luisteren naar het hartje van de baby. Vanaf 28 weken beoordelen we de ligging van de baby en zullen we het ijzergehalte in het bloed controleren.

Tijdens de 2e controle krijg je ook jouw zorgpad mee. Hierin staat beschreven hoe vaak je bij ons op controle komt en of er nog bijzonderheden zijn.

Je kunt met al je vragen bij ons terecht. Wanneer je graag meer tijd wilt omdat je bepaalde dingen wilt bespreken kun je dit altijd aangeven

Het schema van de controles:

  • Tot 24 weken elke 4 weken
  • Tot 30 weken elke 3 weken
  • Tot 36 weken elke 2 weken
  • Tot aan de bevalling elke week