Anticonceptie: mogelijkheden en spreekuur
Aan het einde van de zwangerschap en tijdens de kraamtijd geven we informatie over anticonceptie. Ook tijdens de nacontrole wordt dit met jullie besproken. Onderstaand zie je meer over de verschillende vormen die er zijn. Wij plaatsen een spiraal vanaf 10 weken na de bevalling. Tijdens de nacontrole kunnen we een afspraak plannen en recept uitschrijven.
Wanneer je niet bij ons onder controle bent of wanneer je nog niet eerder zwanger geweest bent kun je ook bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal.
Praktische informatie
De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen in te nemen.
Wanneer je nog nooit bent bevallen adviseren we de spiraal tijdens een menstruatie te laten plaatsen. Je baarmoedermond staat dan iets open wat het plaatsen vergemakkelijkt.
De kosten voor het plaatsen van een spiraal zijn worden vergoed vanuit de verzekering. Wij staan ingeschreven in het speciale register van onze beroepsvereniging waardoor de kosten bij de verzekering vergoed worden. Ook kun je bij ons terecht voor het verwijderen van de spiraal. Wanneer de spiraal verwijderd is ben je direct weer vruchtbaar.
Wil je meer informatie of wil je een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal dan kun je contact opnemen met de assistente op telefoonnummer 023-2001925.
Mogelijkheden anticonceptie
Condoom
Het condoom is kort na de bevalling de meest hygiënische vorm van anticonceptie. We adviseren in het begin nog wel wat glijmiddel erbij te gebruiken. Ook in combinatie met borstvoeding is het condoom een prima keuze.
Combinatiepil
De anticonceptiepil is een klein pilletje dat hormonen aan het lichaam afgeeft. De pil neem je dagelijks in. Bij goed gebruik is de pil voor meer dan 99% betrouwbaar. Meestal wordt met ‘de (anticonceptie)pil’ de combinatiepil bedoeld. ‘Combinatie’ omdat deze pil twee verschillende hormonen - oestrogeen en progestageen - bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
De combinatiepil kun je gebruiken als je
- geen borstvoeding geeft
- dagelijks aan de pil wilt en kunt denken
- de pil in principe elke dag wilt en kunt slikken
- invloed wilt uitoefenen op je maandelijkse menstruatie (mogelijkheid om te verschuiven)
De minipil
De minipil is een anticonceptiepil, die alleen het hormoon progestageen afgeeft. De minipil voorkomt een eisprong en daarmee een zwangerschap. Bij goed gebruik is deze pil voor meer dan 99% betrouwbaar.
De minipil kun je gebruiken als je
- borstvoeding geeft en een aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst
- de minipil in principe elke dag wilt en kunt slikken
- het niet erg vindt dat de bloedingen (zeker in het begin) onregelmatig of onvoorspelbaar zijn en je menstruatie soms vermindert of zelfs stopt
De nuvaring
De anticonceptiering is een kleine buigzame kunststofring, die je zelf inbrengt in je vagina (zoals een tampon). Je draagt de ring drie weken, waarna je een ringvrije week inlast. De ring geeft hormonen (oestrogeen en progestageen) af, waardoor je beschermd bent tegen zwangerschap. De ring is bij goed gebruik meer dan 99% betrouwbaar.
Je kunt de nuvaring gebruiken als je:
- geen borstvoeding geeft
- twee keer per maand aan anticonceptie wilt of kunt denken
- het niet vervelend vindt om de ring zelf in de vagina in te brengen
- invloed wilt uitoefenen op je maandelijkse menstruatie (mogelijkheid om te verschuiven)
Hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena)
Het hormoonspiraaltje wordt in je baarmoeder geplaatst en kan daar vijf of acht jaar blijven zitten. Afhankelijk van de soort spiraal. Het hormoon progestageen in het spiraaltje voorkomt een zwangerschap. De betrouwbaarheid is meer dan 99%
De Mirena en Kyleena kun je gebruiken als je:
- borstvoeding geeft en een aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst
- meteen na verwijdering zwanger wilt kunnen worden
- één keer in de vijf-acht jaar aan anticonceptie wilt of kunt denken
- het niet erg vindt dat je tussentijds kunt bloeden en de menstruatie vermindert of zelfs stopt
De Mirena en Kyleena kosten ca €160
Koperspiraaltje (o.a. T-safe)
Het koperspiraaltje wordt in je baarmoeder geplaatst en kan daar, afhankelijk van het type, vijf of tien jaar blijven zitten. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcel een rijpe eicel niet kan bevruchten en ook áls een eitje bevrucht is er geen innesteling plaatsvindt. Deze methode is voor meer dan 99% betrouwbaar.
Het koperspiraaltje kun je gebruiken als je:
- borstvoeding geeft en een aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst
- voorkeur hebt voor een hormoonvrije anticonceptiemethode
- één keer in de tien jaar aan anticonceptie wilt of kunt denken
- het niet erg vindt dat de menstruatie langer kan duren, met mogelijk heviger bloedverlies.
De T-safe kost ca €69
Anticonceptiestaafje (Implanon)
Het anticonceptiestaafje is zo groot als een lucifer. Het wordt door een bevoegd persoon in de binnenkant van je bovenarm ingebracht en kan daar drie jaar blijven zitten. Het staafje geeft dagelijks het hormoon progestageen af aan je lichaam. Deze methode is meer dan 99% betrouwbaar.
De Implanon kun je gebruiken als je:
- borstvoeding geeft en een aanvullende betrouwbare anticonceptie wenst
- één keer in de drie jaar aan anticonceptie wilt of kunt denken
- het niet vervelend vindt dat het staafje zichtbaar kan zijn en te voelen is onder je huid
- het niet erg vindt dat bloedingen onvoorspelbaar zijn en je menstruatie vermindert of zelfs stopt
Prikpil
De prikpil is een hormooninjectie met het hormoon progestageen. De prikpil is voor meer dan 99% betrouwbaar. Als je stopt kan het soms een jaar duren voordat je weer zwanger kunt worden, maar gemiddeld ben je zo’n zes maanden na je laatste injectie weer vruchtbaar.
De prikpil kun je gebruiken als je:
- borstvoeding geeft en een aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst
- één keer in de drie maanden aan anticonceptie wilt of kunt denken
- het niet erg vindt om één keer in de drie maanden een prik te halen
- het niet erg vindt dat je menstruatie vermindert of zelfs stopt
Er zijn nog vele mogelijkheden meer, deze kunnen wij tijdens een consult met je bespreken, zodat wij altijd een vorm van anticonceptie kunnen kiezen die past bij jouw wens. uiteraard kunnen wij met de echo beoordelen of de spiraal goed zit