background
image
logo

Angst voor de bevalling of een eerdere bevalling traumatisch ervaren ("De bevalling is voorbij. je hebt een prachtig kind gekregen, maar zelf ben je letterlijk en figuurlijk gebroken en dan?")

Bevallen is een life-event. Het is ingrijpende ervaring in je leven. In onze praktijk zien wij regelmatig vrouwen die opzien tegen de bevalling. Hoe gaat het beginnen, hoe kan ik omgaan met de pijn en hoe kan ik mij overgeven aan dit "natuurgeweld"?. 

Daarnaast zijn er vrouwen die bevallen zijn en niet terugkijken op de "prachtige ervaring zoals gehoopt" of de"roze wollk" waarop je verwacht terecht te komen. Ook zij komen bij ons terecht om dit te verwerken en samen een goede start te maken voor een eventueel volgende bevalling.

 

Hoe kan een bevalling een traumatische ervaring zijn?

Er zijn allerlei mogelijkheden waarom vrouwen een bevalling als traumatisch ervaren. Je had bijvoorbeeld gedacht thuis te gaan bevallen en moest naar het ziekenhuis omdat de conditie van de baby achteruit gaat tijdens het persen. Je hebt heel lang de weeen weggezucht, maar de ontsluting vordert niet en de bevaling eindigt in een keizersnede. Maar ook een hele snelle bevalling kan je helemaal uit je evenwicht brengen. De ervaring is heftig en het lijkt alsof de "bliksem is ingeslagen". Voor veel vrouwen is bevallen een mooie ervaring maar voor een aantal vrouwen kan het verloop traumatisch zijn. Mocht dit bij jou het geval zijn, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.  Een goede verwerking is belangrijk als er ook nog een eventuele wens is voor een volgende zwangerschap.

Dieuwke heeft een extra opleiding gevolgd tot "bevallingsverwerkingsspecialist". Samen bespreken wij jouw ervaring. Soms is een techniek als EMDR nodig om alles te verwerken. De ervaring leert na jaren dat in 97% van de situaties 1 gesprek al voldoende is om zelf weer verder te kunnen. De ervaring krijgt dan de plaats waar hij thuishoort. Mocht je nog vragen hebben of je situatie eerst willen voorleggen, bel dan gerust (023-2001925/06-15303949)

Deze zorg is ook mogelijk indien je niet bij ons onder zorg bent of in het verleden bent geweest.